Πάμε Θέατρο: Οι Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο!


Κυριακή πρωί και τα μικρά ξύπνια από νωρίς με την αγωνία τι κρύβει το πακετάκι στο Ημερολόγιο Αντίστροφης Μέτρησης! Εντάξει, το ομολογώ ότι λατρεύω την οικογενειακή πλέον παράδοση αυτή, αλλά είχα ξεχάσει από πέρυσι τα πρωινά αυτά ξυπνήματα! Το μαγικό χαρτάκι διαβάστηκε λοιπόν και τα μικρά απλά ενθουσιάστηκαν... Πάμε Θέατρο! Σε ποια παράσταση;;; Μα που αλλού φυσικά, στις Εφευρέσεις που άλλαξαν τον Κόσμο στο θέατρο Γκλόρια!


Το θέατρο έχει μπει καλά στη ζωή μας και είναι και μία καταπληκτική ευκαιρία για οικογενειακή έξοδο με τα μικρά. Οπότε πρωινό και έτοιμοι να φύγουμε! Κάθε φορά όμως ψάχνω να βρω παραστάσεις που να μη σχετίζονται με τα κλασσικά παραμύθια που διαβάζουμε και στο σπίτι, αλλά να είναι κάποια άλλη ιστορία ή και κάτι εντελώς διαφορετικό. Όταν λοιπόν διάβασα την σχετική παρουσίαση της θεατρικής παράστασης από τη Μάγδα του Κάθε μέρα γονείς, που είναι και χορηγός επικοινωνίας,  απλά ενθουσιάστηκα! Ο λόγος;;; Το στοιχείο μου! Ω ναι... Φυσικός γαρ, ήταν μία καλή ευκαιρία να φέρω τα παιδιά σε επαφή με την επιστήμη και φυσικά να νιώσω και εγώ πάλι φοιτήτρια! 


Η παράσταση λοιπόν παρουσιάζει μικρές αυτοτελείς ιστορίες όπως γράφτηκαν στην ιστορία ή όπως τις φαντάστηκε ο Γιάννης Καρακατσάνης, που έγραψε και σκηνοθέτησε την παράσταση και που πραγματεύονται εφευρέσεις που κυριολεκτικά άλλαξαν τον κόσμο! Ο τροχός, η επιστημονική σκέψη, το τηλέφωνο και πολλές ακόμα, μέσα από μία πορεία στο χρόνο ξεκινώντας από την εποχή των προϊστορικών ανθρώπων και φτάνοντας μέχρι και τις μέρες μας. Ένα υπέροχο ταξίδι με χιούμορ, πραγματικά γεγονότα, animation, υπέροχη μουσική!


Με δύο παιδιά μαζί μου , τη πριγκίπισσα 7 χρονών και τον πρίγκιπα σχεδόν 4, ήταν πρόκληση να δούμε την παράσταση αυτή, αφού το θέμα είναι ναι μεν υπέροχο, αλλά και σχετικά δύσκολο. Η παρουσίαση όμως, τα κείμενα, το χιούμορ όπου χρειαζόταν, η προβολή στη γιγαντο-οθόνη και η άψογη ερμηνεία των ηθοποιών, έκανε το εγχείρημα αυτό πάρα πολύ εύκολο και τα μικρά μου ενθουσιάστηκαν! Και όταν λέω ενθουσιάστηκαν, η μικρή ήδη περιέγραψε στην τάξη της και τι είδε και τι έμαθε και ο μικρός ξέρει ότι τον τροχό τον ανακάλυψαν ένα αγγειοπλάστης που ζούσε στα πολύ παλια χρόνια! Εγώ δε, κατασυγκινήθηκα... το παθαίνω τελευταία ομολογώ, αλλά όντως θυμήθηκα τα φοιτητικά μου χρόνια... Θαλής, Γαλιλαίος, Μπελ, Κιουρι και πάμε λέγοντας!


Και τι γίνεται με τις γυναίκες; Όντως, δεν υπήρχε καμία ιστορία με γυναίκα επιστήμων, εκτός από μικρές αναφορές. Όμως είναι γνωστό ότι δυστυχώς οι γυναίκες δεν είχαν στο παρελθόν ίσες ευκαιρίες για γνώση και μάθηση και ήταν ελάχιστες εκείνες που τελικά κατάφεραν να έχουν έστω και τη βασική μόρφωση. Το σκηνικό αλλάζει τον προηγούμενο αιώνα, που πολλές γυναίκες κατάφεραν ακόμα και να σπουδάσουν οπότε και εμφανίζονται και οι πρώτες εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο από γυναικεία μυαλά, όπως η Μαρία Κιουρί, φυσικός και χημικός που ανακάλυψε το Ράδιο και το Πολώνιο και τιμήθηκε δυο φορές με το βραβείο Νόμπελ! 


Μία παράσταση λοιπόν που αγαπήσαμε οικογενειακώς, που ευχάριστα θα την ξαναβλέπαμε και που τη συστήνω ανεπιφύλακτα! 



Ταυτότητα παράστασης :

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιάννης Σαρακατσάνης
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Νίκος Τσέκος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Animation – Προβολές: Χρυσούλα Κοροβέση & Μάριος Γαμπιεράκης

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Τζεφ Μαραάουι, Αλεξάνδρα Ούστα, Γιάννης Σαρακατσάνης, Κίμων Φιορέτος, Σωσώ Χατζημανώλη


Θέατρο Γκλόρια

Ιπποκράτους 7, Αθήνα
Κάθε Σάββατο στις 15:00
Κάθε Κυριακή στις 11:30 και στις 15:00

Πληροφορίες: gloriatheater.gr

Πληροφορίες-κρατήσεις: 210-9213310




ματς μουτς
post signature

6 comments :

  1. Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε! Νομίζω πως είναι μια παράσταση με εξαιρετικό ενδιαφέρον για τα παιδιά, καθώς κάποια πράγματα είναι αυτονόητα και δεν σκεφτόμαστε ότι σήμερα τα απολαμβάνουμε χάρη στη σκληρή δουλειά κάποιου ανθρώπου από το μακρινό παρελθόν. Ευχαριστώ!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ω ναι! σε βαζει άνετα στον κόσμο της επιστήμης και της λογικής σκέψης και η συγκεκριμένη παράσταση είναι τροφή για σκέψη! Σε ευχαριστουμε Μαγδα!

      Delete
  2. Τι ωραια που πάτε σε θεατρικές παραστάσεις!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ελα να παμε και μαζι!

      Delete
  3. Η συγκεκριμένη θεατρική παράσταση πράγματι φαίνεται άκρως ενδιαφέρουσα! Ευχαριστούμε!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ειναι υπέροχη Μαρακι! Και τα δυο μικρά μου πέρασαν καλα και ειδικά η πριγκίπισσα, έμαθε κιολας :)

      Delete

Thank you for visiting my blog and for your comment!

BRs,
EfZin